Het programma

Gezond(er) worden en afvallen met RefleX Natuurlijk (w)eten

Veel van wat ons lichaam nodig heeft of tekort komt aan voedingsstoffen kan je met voeding aanvullen. Gewoon goede voedende voeding geeft jou de gelegenheid gezond te worden of te blijven en zo wenselijk gewicht te verliezen.

Gezondheid is een groot goed. Vaak besef je dat pas echt als je ziek bent. Dan ervaar je wat je mist en blijkt gezondheid niet vanzelfsprekend te zijn. Dit vraagt meer aandacht om te herstellen of het voorkomen van ziekte en het ‘bijhouden’van je gezondheid.

Stap 1 Vergroot je kennis van voeding

Doe kennis op over voeding en de invloed ervan op je lichaam. Je krijgt antwoord op vragen als:

 • Wat doet suiker met mijn lichaam?
 • In welke groenten zit wat?
 • Wat doen vetten en eiwitten?
 • Wat zijn e-nummers?
 • Hoe kan ik mijn hormonen postief beïnvloeden met voeding?
 • Hoe krijg ik mijn bloedsuikerspieggel in balans?
 • Wat is probiotische voeding en waarom is dat belangrijk?

Stap 2 Vergroot je kennis van andere aspecten

Doe kennis op van andere dingen die een rol spelen rond je gezondheid.

 • Wat is de invloed van hormonen op mijn eetgedrag?
 • Hoe voorkom ik eetbuien?
 • Hoe kan ik me ontspannen?

Stap 3 Ontvang praktische tips

Krijg praktische tips, zoals:

 • Tien weken lang dagelijkse recepten
 • Welke keukenspullen moet ik in huis hebben?
 • Welke basisvoorraad moet in mijn keukenkastje staan?

Het werkelijke programma

Stap 4 Gezond(er) worden en afvallen

Volg fase 1 van het programma!

In deze fase, die vijf weken duurt, zorgen we ervoor dat je lichaam voorzien wordt van de optimale hoeveelheid voedingsstoffen. In deze fase eten we weinig koolhydraten (brood, pasta, aardappelen) oftewel we gaan koolhydraatbewust eten, geen zuivel, twee stuks fruit per dag en veel groenten en voldoende eiwitten. Het lichaam gaat zichzelf reinigen, je word gezond(er), je verliest overgewicht en krijgt geleidelijk steeds meer energie.

Stap 5 Stabiliseren

Volg fase 2 van het programma!

Deze fase duurt ook vijf weken en hierin gaan we uitzoeken hoeveel koolhydraten we kunnen toevoegen zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor je gezoondheid, je energie of gewicht. In deze fase gaan we werken naar je persoonlijke voedings- en leefstijl.
Het programma RefleX Natuurlijk (w)eten is niet koolhydraat-arm, maar koolhydraat-bewust!

RefleX Natuurlijk (w)eten is gebaseerd op de orthomoleculaire voedingsleer en steunt op drie pijlers:

 • De westerse geneeskunde
 • De Chinese geneeskunde
 • De spirituele bewustzijnscultuur

Voor wie is het programma geschikt?

 • Alle (jong) volwassenen
 • Iedereen die gezond(er) wil worden en gezond wil afvallen
 • Iedereen die meer energie wil hebben

Hoe kan je het programma gebruiken?

Er zijn zoveel voedingsprogramma’s die gouden bergen beloven en waarbij je veel kilo’s in korte tijd kwijt raakt en je energie niveau naar ongekende hoogtes brengt.

Al die gouden bergen kunnen je wel in de verleiding brengen omdat het wel even gemakkelijk lijkt te zijn. Maar geloof mij, je energie boost is meestal van korte duur en wat je nu verliest aan gewicht krijg je er later met rente weer bij!

Al met al kan een voedingsprogramma veel vragen oproepen. Om je goed te informeren over RefleX Natuurlijk (w)eten heb ik een overzicht gemaakt van met de veel voorkomende vragen. Heb je andere vragen, laat het gerust weten.

Het programma RefleX Natuurlijk (w)eten is ontwikkeld door Celien van Dalen, orthomoleculair voedingsspecialist en natuurgeneeskundig therapeut bij RefleX-Zwolle. Het programma wordt op verschillende plaatsen in Nederland aangeboden. Het tien wekelijkse programma wordt ondersteund met een uitgebreid boek boordevol belangrijke gezondheidsinformatie en (h)eerlijke recepten. RefleX-Zwolle voorziet in deskundige begeleiding met professionele coaching en o.a. pH-urinetesten, allergie testen en testen op de gevoeligheid voor e-nummers en diverse methodieken om te komen tot je persooonlijke leefstijl.

Voor wie is het programma geschikt?

 Als je wilt weten wat gezonde voeding en leefstijl voor jou kunnen doen.
 Als je wilt afvallen en hebt gemerkt dat diëten niet werkt.
 Als je je gezondheid en je kennis wilt vergroten.
 Als je meer energie en vitaliteit wilt krijgen.
 Als je zelf met kennis je eigen verantwoordelijkheid kunt nemen.
 Als je moeite hebt je gezonde gewicht te behouden.
 Als je volwassen bent. In principe is het programma voor elke leeftijdscategorie.
       De meeste ervaring is opgedaan bij vrouwen tussen de 35 en 65 jaar.
 Als je geïnteresseerd bent in gezondheid en voeding.
 Als je praktisch gerichte kennis wilt krijgen met veel handvatten voor het dagelijkse leven.
 Als je jouw bewustzijn wilt vergroten.

 

 

 

 

 

 

 

Wat kun je bereiken?

 • Stabiliseren bloedsuikerspiegel.
 • Stabiliseren hormoonspiegel.
 • Gezond(er) worden.
 • Fit(ter) worden.
 • Dat gezond eten lekker is en lekker eten gezond is.
 • Er achter komen hoe je vet kunt verbranden.
 • Bewustwording en leren wat stress en spanning met jou doen.
 • Welke belemmerende overtuigingen je hebt.
 • Ademhalings- en ontspanningsoefeningen.
 • Heel veel tips en tools voor jouw gezondheid!

Inhoud programma “RefleX Natuurlijk (w)eten”
Dit is een uniek programma om gezond(er) te worden en / of af te vallen. Met de juiste voeding kun je je eigen gezondheid bevorderen, je weerstand verhogen én gewicht verliezen. 
Het programma is vrij van toegevoegde suikers en gluten-, lactose- en koolhydraatarm. Je leert waar jouw grens ligt van datgene wat je wel of niet verdraagt en gezond is voor jou persoonlijk. RefleX Natuurlijk (w)eten is stabiliserend voor je bloedsuikerspiegel, spijsvertering, je hormoonhuishouding en zuur-base balans. Fase 1 het herstellen van je gezondheid, gewicht verliezen en opbouwen. Fase 2 stabilieren en jouw persoonlijke voedingspatroon vast stellen.
Wanneer je een andere eet- en leefstijl moet of wilt aanleren, is het fijn een start en houvast te hebben. Hiervoor help ik je graag op weg met de voorbeeld weekmenu’s van maar liefst 10 weken. Er worden geen voedingsgroepen uitgesloten, wel gaan we hier bewust mee om voor een optimale gezondheid.
Het programma is ontwikkeld vanuit: de Orthomoleculaire therapie, de westerse geneeskunde, traditionele Chinese geneeskunde en spiritualiteit / bewustzijn.
De eet- leefstijl die zich in de praktijk al veelvuldig bewezen heeft.

Voor het tot stand komen van het programma zijn vele onderzoeken, artikelen en vak gerelateerde tijdschriften gelezen. Een overzicht hiervan kunt u hier terug viinden.

 

Werkwijze
Het programma is opgezet in twee fasen van elk 5 weken.
Fase 1: afvallen en/of gezonder worden.
Fase 2: stabiliseren.
Per fase is er een voedingskeuzelijst.
Per fase zijn er 5 weekmenu’s compleet met uitgeschreven recepten voor het ontbijt, lunch en diner.

 


Zelfstandig of met begeleiding
Zelfstandig
Je kunt zelfstandig met het boek werken. Met name als je inzicht en inspiratie wilt over het aanpassen van je voedingspatroon.

Persoonlijke begeleiding

Hierbij gaan we samenwerken naar jouw persoonlijke resultaat en kijken we waar de oorzaak van jouw klachten ligt. Zijn er bijvoorbeeld andere ziektebeelden die een rol spelen? Voeding- en E-nummer allergietesten behoren tot de mogelijkheden. 
Wanneer directe persoonlijke begeleiding niet mogelijk of wenselijk is, kan Skype een goed alternatief zijn om alsnog een persoonlijke samenwerking te bewerkstelligen. De ervaring leert dat veel mensen het prettiger en effectiever vinden om samen te werken naar een gezond(er) resultaat met behulp van persoonlijke begeleiding.

Groepsbegeleiding:
In een groep bespreken we diverse onderwerpen en gaan we nóg dieper op verschillende onderwerpen in. Er is ook gelegenheid om zelf onderwerpen aan te dragen. En natuurlijk steunen we elkaar, geven we elkaar tips en wisselen we ervaringen uit; wat vaak als een groot voordeel wordt ervaren van de groepsbijeenkomsten.
Bijeenkomst 1x in de 6 weken: na de individuele begeleiding of groepscursus kun je deelnemen aan deze bijeenkomst. Elke keer wordt een onderwerp uitgediept. Bijvoorbeeld: hormonen, allergieën, stress, darmklachten, enz. En natuurlijk steunen we elkaar en delen we tips en ervaringen.

Online cursus
In de online cursus ga je zelfstandig aan het werk met je gezonde leefstijl met het voedingsprogramma RefleX Natuurlijk (w)eten. In je eigen persoonlijke leergomgeving krijg je alle lesstof aangereikten nog veel meer. In deze online cursus van negen modules krijg je extra nog zes bonuslessen met nog meer kennis en ervaring verwerkt.
Wil je een inkijkje achter de schermen in de leeromgeving van de online cursus RefleX NAtuurlijk (w)eten? Kijk dan dan deze uitgebreide video. Of deze video waarin ik je de leeromgeving ok laat zien en wat meer vertel over het onderdeel mindset en gedragsverandering.