Ontlastingonderzoek

Door dit onderzoek van de darmflora wordt de aanwezigheid van schimmels (Candida met name) onderzocht. Evenals de verwerking van vetten, koolhydraten en eiwitten, zodat de oorzaak van o.a. huidziekten, vermoeidheid, allergieën en spastische darm bepaald wordt. Bloed- en ontlastingsonderzoek worden door een laboratorium uitgevoerd.

Functie
Het darmstelsel is de belangrijkste overslagplaats van de voeding en het grootste orgaan met een verbinding naar de buitenwereld. De veelvoudige taken van de darm zijn voor de mens van levensbelang. Aan de ene kant laat de darm voedingsstoffen door, en aan de andere kant beschermt de darm ons voor aanvallen van buitenaf. Die laatste beschermingsfunctie wordt gevormd door de darmflora, het darmslijmvlies en het immuunsysteem van de darmen. Alleen het immuunsysteem van de darmen is verantwoordelijk voor 80% van de menselijke afweercapaciteit.

Ontlastingonderzoek

De meeste ziekten ontstaan in de darmen. De natuurgeneeskunde gaat er van uit dat de kwaliteit van de darmen het verschil maakt tussen ziekte en gezondheid.
De ontlasting en zijn samenstelling levert een schat aan informatie over het functioneren van ons lichaam. Het goed functioneren van de darmen heeft dan ook grote gevolgen voor onze gezondheid.

Niet alleen het verteren en verwerken van eiwitten, vetten en koolhydraten zijn belangrijke taken van de darmen. Ook de opname en verwerking van vitaminen en mineralen is afhankelijk van de kwaliteit van de darmen. Een slechte darmfunctie (bijvoorbeeld een dysbiose) blokkeert de opname van deze voor onze gezondheid zo belangrijke voedingsstoffen. Slecht werkende darmen zijn dan ook te zien als oorzaak van de meest uiteenlopende gezondheidsproblemen.

Ook de samenstelling van de darmflora en de zuurgraad geven belangrijke informatie over de kwaliteit van de darmen. Onverteerde spijsverteringsresten in de ontlasting kunnen wijzen op een verstoorde stofwisseling.
Een ander probleem is de aanwezigheid van een grote hoeveelheid schimmels in de darmen. Ook hiervan kan een verstoorde darmflora de oorzaak zijn. Een verstoring van de darmflora kan ontstaan door bijvoorbeeld een antibioticakuur.