Zuur base test

Wat is het en hoe kun je dit zelf testen?

Een belangrijk principe voor gezondheid is handhaving van een goed zuur-base-evenwicht in ons lichaam. In een gezond lichaam is er een goed zuur-basen evenwicht, het is een van de belangrijkste bouwstenen voor onze gezondheid.

Een goed evenwicht tussen zuren en basen levert een goede zuurgraad op. De zuurgraad wordt voor een groot deel bepaald door het voedsel dat we eten. Waarbij het niet gaat om het voedsel zelf, maar om de zure of basische rest die het voedsel na de vertering achterlaat. Een disbalans naar de zure kant (verzuring) kan veel klachten geven.

Zowel de zuren als de basen zijn belangrijk voor je gezondheid. We hebben ze beiden nodig voor het uitvoeren van de lichaamsprocessen. Een goede balans hierin is het sleutelwoord.

PH-Waarde
Wanneer ben je te zuur?

Voor het bepalen van de PH zijn er marges waar binnen de uitslag moet vallen. Binnen de complementaire zorg wordt veel gekeken naar de ph van urine, hier word veel belang gaan gehecht. 

De pH-waarde, de afkorting van ph is potentia hydrogenii. Dit staat voor de waterstofionen concentratie. Het geeft de hoeveel aan van het aantal waterstof-ionen die zich bevind in een liter oplossing. De PH schaal geeft aan hoe zuur of basisch iets is.

De hoogte van de zuurgraad vertelt de mate van verzuring en geeft aan of het zinvol is om een ontzuring kuur te starten. Dit kun je thuis meten door hier de ph strips te bestellen.

Is je PH verstoord dan kost dit je lichaam enorm veel energie, het is een energievreter en energiesloper!.

Zie het zo; alle processen in je lichaam die te maken hebben met je stofwisseling zijn voor het goed functioneren afhankelijk van enzymen. Enzymen zijn verantwoordelijk voor allerlei activiteiten en lichaamsprocessen. Elk enzym verricht een eigen specialistische functie. De enzymen zijn weer afhankelijk van o.a. een goede lichaamstemperatuur, een stabiele bloedsuikerspiegel en een goede ph-waarde. De juiste zuurgraad is dus essentieel voor alle enzymactiviteiten.

Is je ph waarde verstoord dan gaat je lichaam hard aan het werk om dit te herstellen. Werk voor je lichaam die veel energie kost. Energie die je lichaam dan niet kan inzetten voor bijvoorbeeld je spijsvertering, je concentratie, je denken, te ontspannen of om goed te slapen.

Zie je dat een stabiele ph op ontzettend veel functies invloed heeft. Maar ook een stabiele bloedsuikerspiegel. Beiden zijn pijlers van de RefleX Natuurlijk (w)eten methode! Enorm belangrijke pijlers voor vele lichaamsfuncties.

Wanner er zuren in je lichaam aanwezig zijn zal je lichaam dit willen ontzuren. Hiervoor heeft je lichaam mineralen nodig. De zuren in je lichaam worden aan mineralen gebonden en zo kunnen ze worden uitgescheiden. Zijn er voldoende mineralen in ons lichaam aanwezig dan zullen deze zuren ‘s nachts worden gebonden, en via de natuurlijke weg; nieren, huid en longen worden afgevoerd.

Is er een constante aanvoer van te veel zuren dan zijn er veel mineralen nodig. Is de aanvoer van zuur groter dan ontstaat er een tekort aan mineralen. Als er dan ook in de voeding onvoldoende mineralen aanwezig zijn dan gaat je lichaam de mineralen roven uit de mineraaldepots, de mineraalvoorraden,  van je lichaam; haren, huid,  botten, nagels, enz.

En zo leidt een verstoorde zuur-basen balans tot een tekort aan mineralen. Hierdoor kunnen  diverse mogelijk klachten en gezondheidsproblemen zich voordoen waarvan wij ons vaak niet bewust zijn dat deze mogelijk het gevolg kunnen zijn van een verstoorde zuur-base balans.

Juist omdat dit zo’n belangrijk principe is voor je gezondheid heb ik er deze uitgebreide blog over geschreven waarin je kunt lezen over;

 • Hoofdstuk 1 Wat is zuur en wat is base?
 • Hoofdstuk 2 Wat zegt de ph waarde?
 • Hoofdstuk 3 Met welke mechanismen kan je lichaam een zuren overschot afvoeren?
 • Hoofdstuk 4 Hoe raak je verzuurd?
 • Hoofdstuk 5 Symptomen van verzuring;
 • Hoofdstuk 6 Het bepalen van je PH waarde;
 • Hoofdstuk 7 herstellen van je zuur – base evenwicht, voeding & leefstijl;
 • Hoofdstuk 8 Stappenplan mate van verzuring;

Hoe werkt het:

 • Je bestelt hier je ph strips waarmee je thuis je ph waarde bepaalt;
 • Bij je bestelling van de PH strips ontvang je een werkwijze op welke maten jij het beste de PH kunt meten;
 • In deze blog staat een stappenplan bij elke mate van verzuring wat je het beste kunt doen om je zuur-base evenwicht te herstellen;
 • Wil je dat ik meedenk? Mail mij dan de uitslag van je meting door;
 • De PH meting maakt ook deel uit van deze urinetest.